Coronaria bypass


Na, végre összegereblyéztem a lelkiállapotomat annyira, hogy nem hozok szégyent a blogom főcímére. Tulajdonképpen csak az olykor csikorgó humorérzékem  zökkenőmentes működését kellett biztosítanom némi olajozással meg a nap mint nap kapott ajándékórák tudatosításával. A fosásnak az emlékét is elfújta a szél. Mekkora öröm! A lábseb újra zárt, a fájdalom alig jelentkezik. Az ödémás duzzanat és a kis hatótávolságú, megfontolt sántikálás mennyivel csodálatosabb a féllábas mankózásnál vagy a kerekesszékben való dodzsemolásnál! A hivatástól való elszakadás már félig megemésztve. (A pótolhatatlanság tévhite lassan elmúlóban.) Ez is öröm! Hol a söröm? Mert még mindig meleg van. 🙂

Akkor ígéretem szerint folytatom a májusban félbehagyott profán passiómat:

Idő: 2010. szeptember 5., vasárnap

Helyszín: Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Szívsebészeti Osztály, Ferencváros, Haller utca

Szereplő(k): az élet mulandóságától berezelt én (meg az értem aggódó családtagok, a mostoha sorsú egészségügy hétköznapi hősei és kerékkötői)

Hosszú volt a hétvége, amit a szívsebész főorvos, Szabó J. Zoltán tanácsára az osztályon töltöttem. A hétfő reggeli műtétet biztosra ígérték, mert a ritka véremből (AB rh-neg.) nem kaptak elég utánpótlást, így a beavatkozáshoz beállították az egyetlen visszaforgató berendezést, a fene se tudja a nevét.

Azért a megfelelő folyadékpótlásért mindent megtettem magam is. Mindkét délután elsétáltam a Nagyvárad téri Lépcsősnek nevezett műintézménybe, és intragigálisan betöltöttem a szervezetembe három deci jófajta kadarkát. („…Szűd teljék meg az öröm borával,…”)A jóleső beöntést követően minden világosabbnak tűnt, és fütyörészve és cigarettázva sétáltam vissza a kórházba. Vasárnap estefelé csúnya viharral érkezett egy hidegfront. (Döbbenet, hogy egy évre rá meg fuldoklunk a melegtől!) Miután a bejáratnál vacogva elnyomtam azóta is utolsó elszívott cigarettámat, a kórterembe érve azt tapasztaltam, hogy melegek a fűtőtestek. Kellett is, mert következett a műtéthez elengedhetetlenül megkövetelt ceremónia…

De mielőtt ezt elmesélem, kötelező egy kis ismeretterjesztés a beavatkozásról. Érzékenyebb idegrendszerűek most gördítsenek a végére a kommentdobozba való kattintáshoz!

Anatómiai atlaszokban már sokszor gyönyörködtem az „élet-motor”, az igazi perpetuum mobile szépségében. Ahogy a ki-bevezető csőrengeteg alatti csepp alakú szervet kívül körülfutja a leágazásokkal csipkézett három koszorúér! Innen a metaforikus neve. Tetszik! Érdek nélkül, höhöhö!

Ez a három verőér látja el az elképesztő munkabírású kétszeresen harántcsíkolt szívizmot oxigénnel és naftával. Ha ez elzáródik, a dugó alatti rész működése megáll, előbb-utóbb el is hal. Ez történt nálam is, 30%-kal működő kamrateljesítmény következménnyel. A dugulás szerencsés esetben katéterezésnél tágítható, esetleg nyitható fémhálóval (sztent) korrigálható. Súlyos esetben jöhet a bypass, aminek egy nagyon egyszerű ötlet az alapja. A szó áthidalást, kerülő utat jelent.

Már jó ideje rutinműtét, de ma is nagy, kockázatokat rejtő beavatkozás. A természet által létrehozott mellkasi csontkalitkát meg kell nyitni a szegycsont kettévágásával és a bordák kiterpesztésével, hogy kézbe kerüljön a ketyegő. Közben egy másik orvosi team hosszában felnyitja a lábat (ritkábban a kart), hogy a pótláshoz alkalmas vénát preparáljon ki. Nálam a három szűkület miatt szép nagyot fejtettek ki bokától combközépig metszéssel. A szívet fel sem nyitják. Az érdarabot az elzáródás alatti szakaszhoz hozzávarrják, majd a főverőérbe (aorta) szájaztatják. Így a haldokló szívizomszakasz is a kerülő úton friss vérhez jut. Briliáns így elmesélve! Tíz éve még csak megállított szíven tudták megcsinálni, miközben szív-tüdő motor tartotta fönn a keringést. Jó fél évtizede terjedt el a nálam is alkalmazott ún. off-pump technika, amikor a keringést fenntartó dobogó szív apró kis szakaszát lassítják meg a stoppolás idejére. Hátborzongató!

szívműtét

Aztán bezárják a csontkosarat, erős drótokkal fixálják a bordákat és a szétbarmolt szegycsontot (erről még később…), ragasztják és varrják a szétválasztott kötő- és hámszövetet. Két gyönyörű fémcső marad a mellkasüregben a keletkező belső váladék elvezetésére.

Most szerintem elég ennyi…🙂

Reklámok

One thought on “Coronaria bypass

 1. * 1. motymoty (Válasz erre):
  2011. 09. 13. 15:10

  Elég.
  * 2. vadliba (Válasz erre):
  2011. 09. 13. 17:59

  Akárhogy is, ezzel együtt egy csoda vagy!:)
  * 3. laciba59 (Válasz erre):
  2011. 09. 13. 19:49

  @motymoty: Gondoltam, csak nem találtam piros karikát…:-)
  @vadliba: Csodácska… Végülis… De ha látnál mogorván! Azért nagy puszit küldök! :-)))
  * 4. anyuss (Válasz erre):
  2011. 09. 13. 19:52

  A sebész, az igen! – már Hofi is megmondta. Remélem a szegycsont-témát még részletezed majd 🙂
  * 5. Paloma Negra (Válasz erre):
  2011. 09. 13. 22:26

  aztanemjóját…
  * 6. Thia (Válasz erre):
  2011. 09. 14. 9:19

  Francba, tökre egy nyeszlett ájulós vagyok, onnantól nem tudom tovább olvasni, hogy: “Ez a három fő verőér..” 😦 Még jó, hogy tudom, hogy a végeredmény szerencsés kimenetelű 🙂
  * 7. bezus (Válasz erre):
  2011. 09. 14. 10:22

  @Thia: :)) akkor ez pont ugyanaz, amit laciba tudományos értekezésében kifejtett, csak nem kell olvasni: http://www.youtube.com/watch?v=3Nf6Q2skGOM (bocsi :))
  Halljátok, csoda dolgok ezek …
  * 8. laciba59 (Válasz erre):
  2011. 09. 14. 11:05

  @anyuss: Mivel rögtön szétköhögtem…:-)
  Paloma Negra: aztám… 🙂
  @Thia: Rég volt, hogy ájultak tőlem a hölgyek… 🙂
  @bezus: Basszus, miket találsz Te! Köszi! 🙂
  * 9. vadliba (Válasz erre):
  2011. 09. 14. 16:44

  :))
  Mogorva? Az…mi?:))
  * 10. szittyazoli (Válasz erre):
  2011. 09. 14. 20:29

  örülök…hogy nem közvetlen lefekvés előtti olvasmánynak hagytalak. baaáár… az két “gyönyörű fémcső” a záró részben sokat javít az összképen.

  gyerekkoromban ha ilyen dolgokat olvastam (na jó – ennyire durvákat azért sosem) mindig hátra lapoztam a regény végére hogy életben marad e az illető főhős…
  úgy hogy ennek szellemében Thiához csatlakoznék: jó tudni hogy ezt Te meséled.:)
  * 11. Thia (Válasz erre):
  2011. 09. 14. 21:43

  bezus: igazán nem szeretnék udvariatlan lenni, nyilván kattintottam és nézni kezdtem, így sem jobb, sőt… 🙂

  Lacibá: most a közepénél álltam neki olvasni, hátha csak az eleje rossz, de nem jobb ott se, hogy vagdossuk a csontokat, hogy kézbe kerüljön a ketyegő, jájjj, én ezt sajna nem fogom tudni! Majd erre is iszunk egy sört! 🙂

  szittyazoli: gyereee csak, gyerreeeeee, ide közelebb, most ülj föl szépen erre a lapátra…. 😀
  * 12. laciba59 (Válasz erre):
  2011. 09. 15. 13:04

  @szittyazoli: @Thia: Kellett a materiális ismeretközlés, és jó, ha olyan meséli, akinek van élménye. És minden megszokható. Gyermekkoromban a tű látványától elájultam, aztán 32 évig minimum ötször szúrtam magam naponta. De elismerem, a szívműtét bizarr. :-)))
  * 13. jazoli (Válasz erre):
  2011. 09. 15. 13:25

  Pont ebéd közben kellett ezt olvasnom:)
  Feleségem is mindent tudni akar – ami történik vele.
  Én nulla információt kérek a fehér-köpenyesektől – becsukom a szemem, csak legyek már túl rajta. Ennek ellenére én adtam be magamnak a műtétem utáni injekciókat a hasfalamba. Persze csukott szemmel.
  * 14. Elsőszülött (Válasz erre):
  2011. 09. 15. 16:03

  @bezus: Ez marha jó volt! Igazán szemléletes! 🙂
  * 15. stali (Válasz erre):
  2011. 09. 15. 19:44

  Még évek múlva is a középső drótvarratom az esős évszak kezdetén forgott, kitüremkedett, stb.
  De nem engedtem azt a pici bemetszést, melyen át kiszedni vágyott a doki.
  A két drén meg maga volt az álom. Nem a legszebb, de álom.
  * 16. laciba59 (Válasz erre):
  2011. 09. 16. 13:23

  @jazoli: A durva naturalizmusnak közkívánatra vége. 🙂
  @Elsőszülött: Apapuszi! 🙂
  @stali: Példamutató Sorstársam…! 🙂
  * 17. reszegszamar (Válasz erre):
  2011. 09. 16. 17:02

  Ha a “durva naturalizmusnak” (nem tartozom a túlérzékeny, ájuldozósok közé, bár megértem hogy van, akinek még ez sok)vége is, a történetnek ne legyen, mert azt derekasan félbehagytad…:-))
  * 18. chanson (Válasz erre):
  2011. 09. 16. 17:10

  Hogy elolvastalak, megint elmondhatnám újra, mint annak idején:
  – Nem szeretnék továbbra sem orvos lenni…:-)

  Kemény az, amin keresztül mész… minden tiszteletem az ilyen embereké. Most nem csak erről a posztról beszélek, a régebbiekről is.:-)
  * 19. laciba59 (Válasz erre):
  2011. 09. 16. 17:12

  @reszegszamar: 🙂 Dehogy, most jön az, amit ebből átéltem. Mondjuk az se leányregény. (Csak most két délelőttömet is orvosi váróban töltöttem rutinellenőrzésekkel, így halasztást szenved a dolog.)
  * 20. laciba59 (Válasz erre):
  2011. 09. 16. 17:13

  @chanson: Megtisztelsz, nagyon köszönöm szavaidat! 🙂
  * 21. retropol (Válasz erre):
  2011. 09. 16. 21:52

  Valóban hatalmas erő kell ahhoz, hogy az ember a “gyengeségben” erős legyen. És talán ilyenkor tud olyan erős lenni, mint még sosem.:-)
  * 22. laciba59 (Válasz erre):
  2011. 09. 18. 12:44

  @retropol: Mélyen egyetértek. Üdvözöllek itt! 🙂
  * 23. Gittabry (Válasz erre):
  2011. 09. 19. 19:18

  Így, a végére kissé elgyengültem,úgyhogy töltök magamba egy erős teát – intragigálisan…
  * 24. laciba59 (Válasz erre):
  2011. 09. 20. 10:17

  @Gittabry: :-)))

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s