Firkák


Most értem csak meg igazán Tibit, a válogatott cigánygyereket, akit volt szerencsém hat évig bosszantani osztályfőnökeként. Ez a dolog persze kölcsönösen működött, de gyanítom, jelentős tartozásom nekem maradt. Egy vékony kötetet megtöltene a csibészségeit soroló anekdotafüzér. Hatalmas humorérzékkel rendelkezett, de néha elvetette a sulykot. Egy március 15-i ünnepélyen például a nadrágja frontfelületére tűzte az általam elvártaknak megfelelően viselni kényszerült kokárdát, és ezzel hangos derültséget keltett a baromságokra fogékony sorstársak körében. De ő röhögött a legjobban, mikor fölhomályosítottam rendkívüli szerencséjéről, miszerint csak azért ússza meg tökön rúgás nélkül, mert az ember nem illeti lábbal a nemzeti trikolórt. Többet ilyet nem is tett, a hasonló hangnemű irányításra mindig hallgatott, a szeretetet sejtette benne. Versmondó versenyeken is elfogadhatóan szerepelt, de a vérében lévő tánccal és énekkel aratta a legtöbb babért néhány kulturális seregszemlén. Legszörnyűbb rémtettét szerencsémre otthon követte el. A szintén kreolbőrű és szintén Tibike névre hallgató osztálytársával – képzeljétek, kettő is volt belőlük – összebeszéltek, egyikük bekente a fejét ketchuppal, és lefeküdt a harmadik emeleten lévő erkélyük alá. A másik meg ordítva, sivalkodva szaladt föl a mit sem sejtő cigányasszonyhoz: Jáj-jáj, nágy báj ván, á Tibiké, á Tibiké!

Az szegény kinézett föntről, a látvány letaglózta, ő is ordítva rohant lefelé a szerencsétlenül járt fiához. A rajkók nagyot röhögtek, de nem sokáig, mert a magához térő anyuka istentelenül elverte mindkettőt. Nem vagyok híve a kiskorú bántalmazásának, de ez esetben csak gratulálni tudtam.

Na, az én immár 17 éves tanítványom vigyorogva közölte ma velem a piacon, ahol összefutottunk, hogy iskolába már nem jár, mert kirúgták valami csínytevés miatt. Kérdeztem, dolgozik-e valamit. Erre jött ez a felelet: Árrá nem érék rá, sok a dolgom…

Így vagyok én is most: nem járok dolgozni, mégis nyomaszt, hogy alig érek rá valamire.

Most is csak annyit akartam írni, hogy a pünkösdi hosszú hétvégén az egyik baráti társaságommal az évi szokásos autós kirándulásunkra indulunk, és engem bíztak meg a program összeállításával. A szállásunk a dél-zalai Borsfán lesz, nem messze a letenyei határtól. Ezért gondoltam, hogy átruccanunk a Muraközbe, Csáktornyára, és megnézzük a Zrínyiek szűkebb pátriáját. A tengerhez menet csak elrohan mellette a magyar turista, olyankor nincs idő megállni és szemlélődni. Egy másik napot pedig a közeli, dél-somogyi Zselicnek szentelnénk, valahogy ez is kimarad sok barangoló útitervéből. A Zselicben otthonos Gittabryt már kértem, most itt is megemlítem: aki tud valami érdekességet ajánlani, kérem, küldje el a címemre! Nem titkos, a nicknevemre kattintva látható. Előre is köszönöm!

bőgatyaTörtént velem még egy természeti katasztrófa. Rejtélyes okokból a nadrágjaimat nem tudom a pocakom alatt sem begombolni, jaj, nem leszünk így jóban! Kénytelen voltam a költségvetésből ruházkodni egy pöppet, a közeli kínainál rögtön vettem három gatyót. Asszonkám még örült is, letudta a lassan közelgő névnapom okozta gondjait. Azért a legtöbb örömbe üröm is vegyül, olyan hatalmasak az említett ruhadarabok, hogy a száruk mind hosszú. Höhöhö, az én egyik lábam meg egy ujjnyival rövidebb. Most aztán varrhatja föl őket… 🙂

(A kép csak illusztráció, nem saját.)

A nóta meg indulhat:

Tizenhárom végből van az én gatyám,
tizenhárom végből szabta a babám,
egyik szára rövid lett,
a másik meg hosszi lett.
Hallod-e babám,
jól elszabtad a gatyám szárát!

Reklámok

17 thoughts on “Firkák

  • [anyuss](#11377627): Milyen jó téma. (És felhívnám a figyelmedet arra, hogy az a múlt évezredben volt. :D)

   A ketchupos Tibékétől pedig még mindig jó kedvem van.

  • [anyuss](#11377627): Nagyon köszi, a többi közé tettem! Ez a “szarvasvadász” Anyus-kép tetszik. :-)))
   [motymoty](#11377699): Persze, minden, ami velünk történt, a múlt évezredben volt! Tibikén én is sokat röhögtem, miközben szép lassan megőszültem. 🙂

  • [motymoty](#11377699): 🙂 Először évezredet írtam, de valahogy a század jobban tetszett 🙂 Ha jók lesztek majd egyszer mesélek nektek arról, hogyan kell befogni a szarvasokat.

  • [laciba59](#11377730): időszerű volt már hogy így vagy úgy de gatyába rázzon valaki…
   [anyuss](#11377732): ez igen! mindig tartogatsz újabb meglepetést…szarvas-befogás, nekem még a pofa befogásban is vannak hiányosságaim.

  • [anyuss](#11377732): Jók leszünk, mesélj! 🙂
   [szittyazoli](#11377908): Már vártam a beszólást… 🙂
   [Gittabry](#11377985): Köszönöm, megkaptam! Szerintem már két napra is elég lesz. 🙂

  • Három “gatyót” kellett venni, egy nem is elég?? Hát ezért csak illusztráció a kép?
   Bocsánat, csak vicceltem, rám ragadt a bejegyzés vidám hangulata:)

  • Borsfa melletti faluban: Bánokszentgyörgyön (az utolsó házban:) )lakik egy gyerekkori cimborám, dudálj a nevemben, ha jársz arra:)
   Programot nem ajánlok, megtették már előttem. De egy jó kis zselici kávéra összefuthatnánk, ha van egy negyedórád:)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s