Hosszú sorok éjszakája


Jelentem, asszonkám már jól van, olyannyira, hogy órák óta itt molyol körülöttem. Ha valami nejlonzacskóban van, azt szisztematikusan előveszi majd visszaapplikálja, ami meg csak úgy szabadon leledzik, azt hamar elcsomagolja. Közben félóránként elejt egy-egy vállfát, s a felszisszenésemre aggódva érdeklődik az egészségi állapotom felől. Aztán kioktat, hogy neki nem a füle közepével van a baj, hanem a belsőfüle mondta be az unalmast.

belső fülMintha nem tudnám, hogy az itt elhelyezkedő csontos labirintus egy előcsarnokból és az abból kiinduló csontos csigából – hallószerv –, valamint három félkörös ívjáratból, a tömlőcskéből és zsákocskából – egyensúlyozó szerv – áll. A csontos labirintust folyadék tölti ki, mely az agyvízzel áll kapcsolatban. (Mert ugye a rossznyelvek szerint a nők agyában túlteng ez a víz. De ez természetesen tévedés lehet. Csak az érzékeink csalfa játéka!) A csontos csigát középen egy háromszög alakú tér, a hártyás csiga teljes hosszában két csatornára osztja. Az alsó és felső folyadéktér a csiga csúcsában egymással közlekedik. (A közlekedőedényekről majd máskor mesélek, ennyi most elég.) A képen is látszik egyébként, a Teremtő műalkotást hozott létre. És bár én nem szédülök, de ez a bonyolult rendszer mind bezizeg a drágám pusztulat nejlonzacskóitól.

Közben a kedvenc blogjaim között szörföznék, de a tartalmas és főleg bő lére eresztett posztoknak most csekély esélyük van a figyelmem lekötésére.

Hopp, az én édes zajforrásom elment intézni valamit, csapjunk a lovak közé, írjunk egy jóízűet! De mit is? Kamaszfiúk pánikja tört ekkor rám, akik sok-sok éjszakán képzelegnek buja álmaikban, a megvalósult vártán meg izzad a tenyér és lóg a kanóc. Hehe, az ihlet nem akkor érkezik, amikor üres a kégli. Sebaj, némi szellemi petting…

Áh, megvan: a hosszú sorok éjszakájáról ígértem előzetest. (A hosszú késekről majd a töriszakos Szittya kolléga, a hosszú sörök éjszakáiról alkalomadtán majd én mesélek.) Ez viszonylag friss, de nagyon sikeres hagyomány az iskolánkban. Az összevonás után a tantestületbe érkező fiatal pedagógusok sorra távoztak dicstelenül idő előtt. Néhányan önszántukból, átértékelték meglévőnek hitt kompetenciáikat… Hogy én hogy utálom ezt a szót, tehát képességeiket, melyekről azt hitték, elég lehet több zsák agresszív bolha lekötéséhez és megfékezéséhez. A kudarc felismerését követően vagy megfutamodtak, vagy struccként elvegetálva megvárták az udvarias eltanácsolást. Egy izmos harmincas férfiember három megtartott óra után összecsomagolt, és kijelentette, hogy inkább elmegy vagont rakni. A másik harmincast, szintén „férfit” a 165 centis kolléganője mentette ki, mert három pajkos nyolcadikos nem engedte le a lépcsőn, egy órán pedig… Hagyjuk, a felhozatal szánalmas volt, gályáztunk tovább helyettük is mi, ha a generációm ledöglik, lesznek még nehézségek az oktatásügyben. Két-három éve aztán – ha kevesen is – jöttek végre lelkes tehetségek, akik a nehézségeket legyűrve nem csak beilleszkedtek, de új ötletekkel színesíteni tudták a meglévő didaktikai palettát. Egyikük fejéből pattant ki a fent említett tanításon kívüli program. Lényege az, hogy a negyedikesektől fölfelé a megfelelő önfegyelemmel bíró ambiciózus tanulók péntek este könyvvel, hálózsákkal, esetleg polifoam matraccal fölszerelkezve bevonulnak az iskolába, hogy ott töltsék az éjszakát. Hatalmas arzenálban érkeznek az alvóállatok is. Ott meghallgatnak egy-két irodalmi összeállítást, interaktív meseolvasáson vesznek részt, majd elköltik az általuk készített zsíros deszka lilahagymával vacsorát. Ezután ki-ki az osztályába vonul, megágyaz, és a kislámpája fényénél akár az egész éjszakát végigolvashatja. Aki elfárad, szunyál egy nagyot. Semmi nem kötelező, de a többieket zavarni nem szabad. A felügyeletre vállalkozó tanár szintén ott alszik a földön a rábízottak között.  A gyerekek imádják, hónapokkal előtte készülnek rá, és a magatartásukra fokozottan figyelnek, nehogy lemaradjanak a buliról. Igen, jól olvastátok: buli az olvasás! Nyilván a közösségélmény miatt. A hosszú sorok tehát a könyvben vannak. Meg talán az én blogomban is.

Hát a gyönyörű és okos Anikó kollegina a múltkori kiruccanáson arról biztosította az egészsége miatt taccsvonalon kívülre került szerénységemet, hogy számít rám, nagy meglepetés lehet a hosszú ideig hiányolt előadói tehetségem ismételt megjelenése. A férje hoz-visz kocsival.

Hogyne mennék egy ilyen felkérést hallva, amíg mozdulni tudok! A közelgő költészet napjára készülvén egy József Attila-verset mondok el, majd ugyanezt meghallgatjuk többféle előadásban és megzenésítve Ágnes Vanilla előadásában. A további hangulatot megalapozandó én kértem fél órát, ahol a plénum előtt egy kicsit népszerűsíthetem Karinthy Frigyest, akit a tanítási órán nincs idő igazán megismerni. Verset mondok tőle, talán az Előszót, és néhány humoreszkjét adom elő.

Kicsit aggódom, mert a mellkasom szeptemberi kettészelése óta az érces és sokak által kedvelt mélybaritonom nem a régi. Sajnos szétköhögtem a szétfűrészelt szegycsontot összetartó fémdrótokat, ma is kotyog kissé, így nem az igazi az orgánumot biztosító rezonanciaszekrény. Hja, ha egy Stradivari megsérül! De majd csak elnyiszorgok valahogy! Csak a lábujjam is akarja!

Délelőtt meg Béla barátom elfuvaroz a Fiumei útra, ahol az Országos Orvosszakértői Intézet illetékesénél el kell indítani a leszázalékolási procedúrát, hogy ne haljak éhen augusztusban, mert lejár az egy év táppénz. Jaj, barátaim, hányan várják a nyugdíjat! Teljesen egészségesen. Nem is tudják, milyen szerencsések!

Még idelinkelem az említett verset, hátha valaki nem ismeri ezt a feldolgozást. Gyönyörű hétvégét kívánok minden kedves olvasómnak, pár napra én is „Talán eltűnök hirtelen…” 🙂


Reklámok

32 thoughts on “Hosszú sorok éjszakája

 1. Ez a felolvasós ott alvós éjszaka milyen jó ötlet! Nagyon nagy gratula a kitalálónak! Én is szeretnék menni ilyenre! És tuti Hédike is szeretne! Csak Hédike nem oda ahova én, mer ugye már nagyon ciki vagyok. Ezt nem lehetne terjeszteni az iskolák között?

  • [Thia](#11277292): Látod, én most terjesztem. Hehe, csak kevesen olvasnak. 🙂 Azért nagy macera ám, az otthoniak nemigen díjazzák.

  • [vadliba](#11277317): Részesedésem siker esetén egy beszámoló. Sikertelenség esetén is…! 🙂
   [reszegszamar](#11277417): Mi biztos jól elolvasgatnánk…!:-)

  • [reszegszamar](#11277535): Bevallom, én az Alberttel sem tudok megbarátkozni. De most ráklikkeltem képekre: kezdek Virág irányában enyhülni…:-) Csak legyen sok pálinka!

  • De jó lehet nálatok diáknak lenni! 🙂 Nagyon tetszik, még szülőként is részt vennék szívesen egy ilyen “olvasós” éjszakán. Jó mulatást! Szép hétvégét! 🙂

  • Basszus…nagyon csúnya házsártos vénember lesz belőled még egyszer…
   Tegnap majdhogynem leszóltál, a kis szar bejegyzésemmel, ma meg, azt mondja: “bő lére eresztett posztoknak most csekély esélyük van a figyelmem lekötésére.”
   Hogy tegyen így jót Neked az ember…egyébként is te is csak nagyritkán irgalmazol nekünk a terjedelem terén…:))) – hol itt a humán tárgy oktató humanizmusa?

   Nagyon klassz az iskolai kezdeményezés amiről írsz. “Ilyesmikről” mindig az jut eszembe, az (erőszak, hazugság, háborúság szivárgó atomerőmű)-val-vel együtt is, – csak-csak jó hely ez a világ.

   Na befejezem, mert holnapból épp, most lett ma…
   Csókoltatlak az összes lábujjaddal együtt, velük szerves egységben.
   Jó Egészséget!

  • [szittyazoli](#11277664): Hát, azért ez már tényleg a 18 karikás határt súrolja, amint egy pasi egy másik lábujjait csókoltatja… brrr 😦

  • [laciba59](#11277311): Írhatnál egyszer a fegyelmezésről, mert sajnos tapasztalatom szerint nagy bajok vannak vele, már alsó tagozatban is. A legviccesebb amikor a gyerek testnevelés órán (!!!) kap beírást. Pedig ott azért sztem vannak eszközök a fegyelmezésre…

  • Eddig 10 perc alatt végeztem a baráti blogok olvasásával. Mióta írsz ez az idő minimum a duplájára nőtt. Ez jó hír, vagy rossz? 🙂
   Csak így tovább!

  • Hát morbid, de én mennék… aludni! (Aki horkol, az is mehet? Az ugye zavaró tényező is lehet…) Oly szép lehet ilyen jó kis környezetben, némi könyvvel a kezemben, hortyogva, végre, egy ilyen jó kis helyen, jót aludni!

   A terjedelemről jót rötyögtem, a jó istenke meg a Higgs-bozon áldja meg a blogszerdát… észrevettük ám!! :-))… így lészen néked sok-sok hosszú kommentlistád, ha már te nem olvasol, mi azért írjunk, mi? :-))!

  • [ani](#11277593): Köszi, köszi! 🙂
   [szittyazoli](#11277664): Nem köll mindent magadra venni. Valahol megírtam, akit megszeretek, azzal piszkoskodni (degec.) szoktam. Magammal is, mert jóban vagyunk. És köszi a többit! 🙂
   [anyuss](#11277822): Na erre már nincs központi recept, ha már az alsós elővillantja a ceruzáját felkínálva orális szex céljára… A szeretet és a következetes személyiség nevel, de ezek könyvből nem tanulhatók. 😦
   [jazoli](#11277955): Tőled és druszádtól bocsánat a szófosásomért, és köszi a figyelmet! 🙂
   [junik](#11278093): Vizuális vagyok: Körben állva vigyázzuk a horkoló bloggerina édes álmát… A kávét már fel is tettem…
   Azért fogok én is olvasni, hisz néha Neked is megszalad a betű-bőségszaru. A relativitáselméletben illetve a fizikában való jártasságod lenyűgöz. Vigyázat, az okos nő menekülési kényszert vált ki sokunkból! Ezt egyben minden nőolvasómnak üzenem, hisz itt vannak, hehe! :-)))

  • De kérem, én mosogatni is tudok ám! Csak nem mindig szeretek. Most is lázadok!

   Úgyhogy a változatosság kedvéért a rózsaszín szemüveges (kvantum)felhőkből átszállok a zen-repülő-öngyogyós-élve-boncolós szőnyegre. Ezt is élvezem.

   :-)) Na futok. Tudok!

   Hehe. És azt még nem is tudod, hogy szeretem a focit és a sört! A pántlikáról nem is beszélve. Még néha azt is tudom, mi a les és hogyan kell rendesen Guiness-t csapolni! Beee 🙂

   És ma ingyenes koncert, ezt hogy vonzottam be! M. Ágnesnek kéne hívjanak.

   pfff… ma kiropogtatták az szívem és a hátam, jaj, nektek, ha írkálhatnékom támad mosogatás (kis káosz, s nem elmélet) közben…

   remélem ma nem kerülök edényközelbe… ehelyett nálad kommentelek egy posztnyit, örülsz, ugye!

   Most jöttem rá, hogy már ugyan írtad, de valahogy most esett le, hogy ez a műtét dolog nem most volt… én meg itten tördeltem a kezem. De nincs visszavonva! Nyögdíjért mantrázzunk?

   Én bolond, beírtam, hogy “péntek van”. Pedig csak “péntek”. Agy eldobva, mást nem tehetek irány sörzeni. Porzik a vesém. Érted is iszom egyet. meg valami meccs is lesz. :-))

  • Gyerekkoromban imádtam a barátnőmet annyira, hogy éjszakára sem akartam elengedni, a szüleink megengedték, hogy egymásnál aludjunk, felváltva.
   Ilyesmi ragaszkodást éreztem az általános iskolám iránt is (ismertem minden szögét, szegletét) így át tudom érezni, milyen klassz lehet a hangulat ott nálatok:)

  • [laciba59](#11278220): Nem is központi receptre gondoltam, és nem nyóckeres sulira… Csak úgy általában a meglátásaid érdekelnének. De persze nem kantin ez h csak úgy rendeljünk egy posztot 🙂

  • Tényleg nagyon jó ötlet! Olvasás, együttlét a többiekkel, ráadásul szülők sehol! :)) Több ilyen tanár kéne, mint ti vagytok.

   Ujjakra vigyázni! Én meg önző mód örülök, hogy csak gyarló testedet tudják leszázalékolni. 🙂

  • [laciba59](#11279741): Köszi, érdekes volt. Mennyi életszerű, valóban hasznosítható, gyakorlatba átültethető tudást szereznek ezzel kapcsolatban a fiatalok az egyetemen? Mert azt értem h adottság is kell/ene hozzá, meg persze gyakorlat, de egy részét nyilván tanulni is lehet. Vagy lehetne. Mert ez azért keveseknek megy…

  • [anyuss](#11277816):
   …anyus! Csak most látom megszólítottál. Hogy te milyen kis konzervatív és prűd vagyol!
   Az én koromban már nincs félnivalóm.
   Ilyenkor már nem ferdül az ember (jobban) inkább csak görcsös fa módjára tekeredik.
   …ez amúgy csak olyan szellemi szintű lábujjsmár akart lenni részemről, (szellemgyógyászati gyógypuszi) inkább csak az “öreg” rakoncátlankodó végtagvégeinek asztrál kivetülésére vonatkoztak.

  • [szittyazoli](#11281656): Egy Freund veszett meg benned. Szellemi csók az asztráltestre – ez aztán a virtuális perverzió! 🙂

  • De jó, hogy így egybegyűltetek!
   [hosszu](#11282284): Igen, megvan a mű, és jó is. Az egésszel még vannak bajaim…! Túl jók a korábbi kedvencek. 🙂

  • [szittyazoli](#11281657): Ó én már meg se merek szólalni!

   [anyuss](#11279784): semennyit.

   Ja és mivel még nem hangzott el, leírom, hogy remek kezdeményezés. 🙂

  • jó, hogy elolvastalak, sok infot kaptam annak az intézménynek az életéből, melynek reggel estig rabja vagyok (persze nem estétől reggelig)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s