A hír hazug! Remélem!


Szombaton akkorát morogtam, hogy még a második hófordulóról is elfeledkeztem. Pedig van mit ünnepelnem, két hónap alatt száz körüli lett az olvasottságom, és ennek szerintem csak alig a felét teszi ki az egykori tanítvány vagy régi barát. A Jóisten kényeztessen minden erre kóborlót, hadd fizessek egyszer én is „vatikáni valutával”! És, höhöhö, „mindenki hozzon magával még egy embert”!

Viccen kívül elgondolkodtató ma is ebben az információdömpingben az írástudók felelőssége. És itt nem elsősorban a Nemzet Golyóstollának helyesírására gondolok, bár ettől ritkult meg az elmúlt három hónapban fent-középen a hajam az erőteljes önkézzel végrehajtott szakításpróba okozataként. Hanem arra, amikor a szisztematikusan szétválasztott politikai táborokhoz törleszkedő különféle sajtóorgánumok hamisításokat és hazugságokat sem szégyellve izzítják tovább az amúgy is egyre harapódzó gyűlöletet. Most például kétségbeesetten próbálom magamtól elhessegetni a kételyt, ami felmerült bennem egy hír igazságtartalmával kapcsolatban. Mert jó, dörmögő üzemmódban ugyan, de mégis humorral próbáltam tálalni legutóbb a dölyfös hatalomdemonstráció szörnyszülöttjét: a „lisztferihegyi repteret”, de amit most olvasok…! Nem, az nem lehet!

Mert, ha igen, akkor nagyon nagy a baj!

Azt olvasom, hogy a földrajzi nevekről döntő bizottság több tagját kirúgták munkahelyéről, mert úgy vélték, a kormány által javasolt Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér név bonyolult, és nem menne át a köztudatba. Szakmai véleményükért egyeseknek nem is a bizottsági helyükkel kellett fizetniük, hanem a bizottsági tevékenységüktől független munkahelyükről rúgták ki őket. A kormányzat támadását nem politikai, hanem szakmai kérdés váltotta ki. A földrajzi nevek, helységnevek, földrajzi megjelölések ügyében illetékes bizottság 20:1 arányban szavazva úgy határozott: a Ferihegyi reptér új neve ne a kormány által javasolt Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér legyen. A bizottság a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, Budapest–Ferihegy elnevezést támogatta.

Azért kíváncsi lennék, „ki az az egy nem osztozó”? (Ady: Dalok a labdatérről) Aki a végső nyertesre egyedül voksolt. Szerintem egyébként a második is baromság, ráadásul a magyar helyesírási szabályzatnak sem felel meg, lassan ezt már kezdjük szokni. (A repülőtér, pályaudvar, fürdő, mozi stb. a többszavas intézménynévben is kisbetűvel írandó.) De ez most lényegtelen.

Kérlek Benneteket, nyugtassatok meg, hogy ez az egész szemenszedett hazugság!

Hogy csak a liberálbolsi vagy (nemrég alkotott szavammal) hungarobolsevik fajzatok uszító hazugsága a polgári kormány lejáratására! A veszett düh fröcskölése a kétharmad miatt. Akkor megnyugszom, újra elillan belőlem a „fortélyos félelem”, és tényleg csak az írástudók felelősségéről fogok értekezni a csúnya, rossz fiúknak. Mondjuk az egyik legszebben és legigazabbul beszélő magyar, Sütő András szavaival, melyekkel az Anyám könnyű álmot ígér című regényét elkezdi:

„Egy napon így szól anyám:

– Írhatnál rólunk is valami könyvet.

– Nocsak! – néztem a szavai után, majd tréfára fogván a dolgot, azt kérdeztem boltos módra: milyen könyv legyen az, vidám-e vagy szomorúságos?

– Igaz legyen – mondta.

Láthattam tehát, hogy kérdésemmel az irányt elhibáztam. Anyám nem egyezkedésre gondolt, hanem – a kézmozdulatáról is ítélve – a fájdalomra a halántéka táján. Egy láthatatlan, szorító abroncsra, amely álmából is gyakorta felriasztja. Ilyenkor arra gondol, hogy mindannyiunk háta mögött felgyűlt az idő: szép csendesen ereszkedünk alá, mint a harangóra súlya. Mind közelebb a földhöz, azután kopp! – megérkeztünk, s nincs kéz, amely az órát mégegyszer fölhúzná. De lenne bár egy könyvecske, ó, nem vígasztalónak, hanem tanúskodásképpen egyről és másról, ami megesett velünk.

– Ez nekem is gondom – adtam meg magam.

– Hallgass arra a gondra, s az álmod könnyebb lesz!”

Ha mégis igaz a hír…

Akkor menekülök! Például Pilinszkyhez…

Pilinszky János: Fabula

Hol volt, hol nem volt,
élt egyszer egy magányos farkas.
Magányosabb az angyaloknál.

Elvetődött egyszer egy faluba,
és beleszeretett az első házba, amit meglátott.

Már a falát is megszerette,
a kőművesek simogatását,
de az ablak megállította.

A szobában emberek ültek.
Istenen kívül soha senki
olyan szépnek nem látta őket,
mint ez a tiszta szívű állat.

Éjszaka aztán be is ment a házba,
megállt a szoba közepén,
s nem mozdult onnan soha többé.

Nyitott szemmel állt egész éjszaka,
s reggel is, mikor agyonverték.

Reklámok

27 thoughts on “A hír hazug! Remélem!

  • Eddig úgy tűnik, a hír igaz. Ha holnap is, holnapután is igaznak bizonyul, nem tudok mit mondani. Első ajánlatom, hogy féljünk együtt. A második, hogy bátorodjunk közösen. De ne falkabátorság legyen, ne revansbátorság, ne mindanáronamiigazunk bátorság. Az a fajta bátorság legyen, ami tiszteleten és jóakaraton, valóban közös gondviselésen alapulva bírja rá választott főinket, hogy pozícióikat ne szigorú, de igazságtalan osztályfőnöki feladatnak fogják fel, hanem a nemzetüket jóféle alázattal szolgáló tevékenységnek!
   Hűűűűű, de elhordószónokosodtam a végén!:-)) Lehetett volna sallangtalanabbul kis szamár… Azért tán érthető a lényeg.

  • [reszegszamar](#11245478): Hogyne érteném! De a bátorságom még egy darabig szomorú bátorság marad. 😦
   De pokolba a nyavalygással, éppen én hirdettem célt a blogcímemmel: Van remény! 🙂

  • Ha igaz, és ezért bocsájtották el őket, annak remélem megfelelő következményei lesznek. Ez majd kiderül.
   Hogy maga a névváltoztatás indokolt-e, vagy csak a hatalmi arrogancia megnyilvánulása, két dolog:
   “Ferihegy névadója az 1700-as években született Franz Mayer német földbirtokos volt. Vecsésen gazdálkodott, szőlő- és őszibarack termesztéssel foglalkozott, nevét Mayerffy Ferencre magyarosította. Birtoka határában 150 méter magas homokbuckák magasodtak. Ezeket Franz Mayer hegynek látta, így ezekről és saját magáról nevezte el ezt a földterületet Ferihegynek.”
   A másikat a bezus által ajánlott oldal egyik kommentjében találtam, felsorolás arról h hány zeneszerzőről neveztek már el repteret világszerte: http://www.repulout.hu/cikk/liszt-ferenc-repueloter-lesz-ferihegy
   Persze ettől még maradhat Ferihegy, mind így szoktuk meg, és amennyit én repülök… 🙂

  • [anyuss](#11246814): Akkor mi lehet az indok? A felkapaszkodott vecsési sváb paraszt neve zsenánt, mert egykori és róla elnevezett birtokán találkozik az utazó először hazánkkal? És eddig senki, gondolom Te sem tudta(d), hogy ki? Vagy ezzel kell bizonyítani a zongorista zseni magyarságát? Ezt nem mondta senki. Vagy a világdivat diktálja a zenészről való elnevezést? Ilyenkor legyen vér a pucánkban, ha van Asbóth Oszkárunk, Rubik Ernőnk, Adorján Jánosunk, Némethy Emilünk, Kármán Tódorunk és sorolhatnám! És a helyesírás is le van…?
   Egyetértek, majd kiderül. De minek? Na, békés jó éjszakát, és bocs, hogy ebben a kérdésben nem tudok veled hinni a “jóban”! 🙂

  • @laciba59: Tisztában vagyok vele h sok mindenben nem értünk egyet, de amíg beszélgetünk és nem veszekszünk addig ez talán nem baj.
   Persze h nem tudtam h ki volt a Feri 🙂 ezért is gondolom h nem lenne nagy baj ha olyan emberről neveznék el, akiről tudjuk h kicsoda. És ha a varsóiaknak jó Chopin, vagy a pármaiaknak Verdi, akkor nekünk sem lenne olyan rossz Liszt…

  • Mert pontosan 2010. október 1.-én, 50 évesen először tettem be lábam Vecésre, és mert azóta ott az (egyik) otthonom, mondom: aki itt dolgozott, és szépet, jót, hasznosat tett, de még a nevét is magyarosította, nem mindegy hogy minek született, ha amit tett, azzal ennek az országnak tett hasznosat?!
   Jól érzem magam itt, s állítom, ha azok a bizonyos svábok nem települnek be ide…hát ebbe inkább nem mennék bele:)
   Szóval értetlenül állok ezelőtt a névváltoztatási mizéria előtt.
   A sajátomat sem vetném le, még akkor se, ha már egyre kevesebben tudják, miről is nevezetes az én bibliai hősöm:)

  • [anyuss](#11247972): Érdekes lenne megbeszélni egyszer, hogy mi lehet az oka egyet nem értésünknek. Vajon a törzsi (szurkolói) emóciók, amik annyi ragyogó kapcsolatot tönkretettek? Nekem végleg elvették a gimnáziumi barátomat. Nem tudtam tenni ellene. Több ilyet nem engedek…! 🙂
   [vadliba](#11248032): Vannak vecsési kötődéseim, nagyon csípem az ottani svábokat! A név- és kisebbségi ügyben egyet gondolunk. 🙂

  • [laciba59](#11248129): Talán az is. És tapasztalatok. Talán te máshol tapasztaltál 🙂
   És vissza a vecsési szálhoz: azért ne feledjük h a jelenlegi neve nem “Mayerffy Ferenc repülőtér”, tehát nem a böcsületes sváb Ferit ütné ki a nyeregből a nagy zeneszerző (a svábokkal semmi bajom, egyik nagymamám cipszer volt). A tisztességesen gazdálkodó sváb Feri elnevezte a földrajzi helyet és oda építették a repteret… Egyébként van Mayerffy utca? Lehetne.

  • [laciba59](#11248334): Azt már nem! Tartsunk róla népszavazást, vagy küldjünk ki kérdőívet mindenkinek. Akkor majd lehet arról beszélni h milyen sokba került a papír meg a boríték 😀

  • Tegnap belefogtam egy kommentbe… Valamiért töröltem, visszajöttem, s lám megírtad. 😀
   Férjemmel, aki “repülős” hétvégén beszéltünk a magyar feltalálókról a repülés történetéből, persze az átkeresztelés kapcsán. Erről akartam írni. Nem is fűzök hozzá semmit, mert mindent leírtál, és egyetértek! Biztos Van remény? Akkor reménykedjünk… 🙂

  • [anyuss](#11251989): A túlzásokkal nem értek egyet. Például a cím még nekem is sok. Pedig csak áttételes. De miért küldted ezt?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s