Odázunk


Az ünnepbe való zárójeles és kisbetűs belenyikkanásom igyekezett a morbid humor kategóriájában zilált babérfonatot aratni. Persze mindenki gondfelhős arccal komolyan vette, hogyan is lehetne röhögni azon, hogy az öreg blogger nekrológot ír a gazdájától éppen búcsúzni igyekvő lábujja tiszteletére, és egyben folytatni kívánja az anyaggyűjtést kórházsorozatának hitelessége érdekében. A zavarba ejtő sorok miatt sejthető volt, hogy kommentzuhatag nem várható.

A drága Anyus zavarta össze bennem néhány pillanatig az okot az okozattal, azaz szerinte nem ér annyit a téma, ha mégoly érdekes is a kibontása. Hálás szívvel egyetértek. Aztán Szittyazoli vetett föl érdekes analógiát szerény személyem és a mesebeli királyfi között, amely szerint az őt szállító sasmadár (griff!) üzemanyaghiányát volt kénytelen saját porcikáinak porlasztóba adagolásával fedezni a csodás célpontot elérni kívánó hős. Odaérve aztán megvalósult az ottani költségtérítés (csak egy kifizető helyről megigényelve): az élet vízével megloccsintva visszanőttek a hiányzó alkatrészek. A szintén tündéri Zoli még biztosított, „kussoljak” csak bátran, legalább lesz idő a sok eddig összehordott marhaságaim elolvasására. : – )

Szívből köszönöm az élénk érdeklődést és az érdekes párhuzamba állítást, csak az élet vize tűnik elérhetetlennek jelen pillanatban. Mivel a hétfői röntgen gyulladást állapított meg a csonton is, egy böhömnyi adag penicillint (Actil Duo) kell behabzsolnom, hogy a bacik eltakarodjanak a már elfoglaltnak hitt középső lábujjamból. Próbáltam vele bemutatni nekik (Vizuálisok, indulhat a kép!), de ez most a derékon alul nem működik, milyen jó, hogy a felső végtagom középső ujja kitűnő helyettesítőként mindig „kéznél” van! Az orvosi utasítás mellé saját javallatra néhány ampulla söricillin belsőleg való alkalmazását is bevetettem, hogy a baromgyógyszer okozta fosás folyadékigényét megfelelően fedezni tudjam. És azonnal fogja be, aki azt hirdeti, hogy így nem hat a kövér pirula!

Most tehát egyelőre várunk. Lehet, hogy jobb lenne rögtön meglépni a drasztikus lépést, pokolba a rosszal, ki vele, mint a pudvás foggal! Csakhogy itt nem olyan egyszerű a pótlás, mint a rágószervnél, és a teljes láb is veszélyben lehet, az pedig cudar. Nem lehet mindenki Erőss Zsolt, a protézises hópárduc!

A magyar nyelvben van a cselekvés várakozással teli eltolására egy gyönyörű ige: az (el)odáz. A mély hangrendű szónak a két zöngés mássalhangzó miatt van egy sajátos zeneisége. A magyar történelem és a saját kis sorsunk vizsgálata során hányszor, de hányszor alkalmazható: megint elodáztuk a nagy lehetőséget. Én mégis szeretem. Vagy tán ezért, hisz én is patópálkodtam eleget életem során.

A szó mai töve nyilván az oda helyhatározószó, megszilárdult ragos alakulat. Eredetileg az az távolra mutató névmás régi nyelvi oz változatának (hová kérdésre válaszoló) –á helyhatározóraggal ellátott alakja. Az ozá már a XIV. század végén használatos volt. A szóvégi á>a hangváltozásra példa a haza szó és maga a kérdőszó is, hisz ebben mindkettő megmaradt: hová>hova. A szó belseji z-d hangváltozásra támpont a büdös, édes, addig fejlődése.

Az (el)odáz igeképzős származék a nyelvújítás korában keletkezett a XVIII. század végén, miként szópárja, a közelre mutató névmásból kialakuló, szintén kedves idéz ige. Érdekes még, hogy az odáz igéhez csak a távolodást sejtető el igekötő kapcsolható, míg az idézhez több is: fel-, rá-, elő-, ide-, be-.

De jól esett most „nyelvelkednem” egyet! Azt, hogy a nemzeti ünnepségen Petőfi verséből nyilvánvaló szándékkal „kimontázsolódott” öt versszak, már mások megírták. Erre mondja a mai tinédzser: szánalmas. De kit érdekel ez, ha már a magyartanár is legyint, hogy imádottját is „fülkébe” küldték?

http://hvg.hu/itthon/20110317_petofi_vers_cenzurazott

Utólagos kiegészítés:

Már megint én vagyok paranoiás, jaj, de jó!! 🙂 Íme:

http://index.hu/belfold/2011/03/17/muveszi_koncepcio_volt_a_hianyos_petofi_vers/

Reklámok

12 thoughts on “Odázunk

 1. Pont a minap gondolkodtam el az (el)odáz eredetén, alakulásán, utána is néztem. Várhattam volna néhány napot, hogy keresgélés nélkül itt elolvashassam. 🙂

  Ami pedig az előző bejegyzést illeti, a vonaton megpróbáltam hozzászólni (“Na, elég a csendből, most már lehet visszatérni!”), de a mobilinternet nem szuperált a kint tomboló vihar miatt.

  A cenzúra-témáról annyit csak, hogy én csendben bezártam a böngészőt, miután elolvastam a cikket és próbálok nem gondolni ezekre a dolgokra. Kezdek nagyon elszomorodni.

  • Én a mint tündérzoli? tetszik, akár egy újabb népmesei hős, akár utazhatnánk együtt az említett griffmadáron… minden esetre.köszönöm.:)

   Az odázzal kapcsolatban (szemet szúrt nekem a megjegyzésed, hogy szegényke mellé csak az el igekötő rendelhető). Gondoltam ideje kicsit nyelvújítanom ezzel kapcsolatban – ezt mint magyartanár felfoghatod tőlem egy fajta nyelvtani magas labdának is. Kicsit kísérletezgettem – hogy világos legyen mire gondolok mellékelek mellé némi félremagyarázatot is…

   1. “(ide-oda)odáz”
   (nem tudja hová halogassa a dolgokat, ezért próbálja azokat a téridő szerte mindenfelé eltussolgatni…:)))
   2. “ideodáz”
   a/ az “ide-oda” szókapcsolatot gyakorta alkalmazza.
   b/ vagy az elodázások ide vezettek…(annyi dolgot, odáztunk el történelmünk során, hogy végül is ebbe a helyzetbe kerültünk…ideodáztuk (el) magunkat…
   szerintem mára Neked ez elég is volt…gondolom már kicsit kaparod a falat…
   (csak fel szerettelek volna kicsit vidítani – ideodázva “szellemem hevét s nevét”…valamint másodikban kicsit haragudtam a magyartanárnőmre…most levertem rajtad az ő sarát a kollektív felelősség elvét alkalmazva.)
   Szia Laci. Örültem hogy itt lehettem. (Gondolom ez most egyoldalú érzelem volt 🙂

  • [nezsike](#11238718): 🙂 és bizony :-(!
   [szittyazoli](#11238978): Lófenekét egyoldalú! Verd csak le rajtam a vén satrafa sarát! (satra fasarát 🙂 )
   Ne odázz ideérni máskor sem! 🙂

  • A söricillin mellé javaslom még a ráolvasást és a mantrázást is (“Teljesen egészséges a lábujjam!”), hátha segítenek. :))

   A “művészi koncepcióról” inkább nem mondok semmit, a nyelvelkedést pedig köszönöm!

   Szurkolok neked a bacik elleni harcban!

  • Néhány adat a söricillin gyógyhatásáról:
   „A középkorban a sör fontos szerepet játszott a betegek ellátásában. Ebből a korból ismert az “ispotályos sör”, amelyet sokszor a kórházak, ispotályok saját sörfőzdéjében állítottak elő.
   Az úgynevezett komlópolifenolok – a lupulon és a humulon – nem csupán antioxidáns hatással bírnak, hanem megakadályozzák a kórokozó baktériumok szaporodását. Gátolják egyes streptococcus baktériumok elterjedését a szervezetedben, csökkenti a bakteriális fertőzések és a különféle gyulladásos betegségek kialakulásának valószínűségét.”
   De vigyázat mert….
   A japán tudósok megállapították, hogy a hideg sör rákkeltő hatású. Ugyanis amikor ráöntötték egy alvó rákra, az rögtön felébredt… 🙂
   Mielőbbi gyógyulást kívánok neked!

  • [Gittabry](#11239507): Köszönöm! 🙂
   [ani](#11239645): [anyuss](#11239750): Apró részlet gyermekkorom kedvenc olvasmányából, Karl May Winnetou című mű-indiánkönyvéből: “A Nagy Szellem nagyon szeretheti a fehér embert, mert megtanította a sörfőzés művészetére.” Uff, én beszéltem! 🙂

  • Szerintem a magyar nép egy tipikusan odázó nép.
   (próbálom bepótolni a lemaradásomat, mióta nem jártam itt, sikerült, azt hiszem – a végedre értem, azaz naprakész lettem:) )

  • [laciba59](#11239033): “satra fasara”, ez jóóóó, ez nagyon jóóó! Pont mint “a zembere kembere”. Nem mondom meg, kiről van szó, csak annyit, hogy másik neve “A Nemzet Tolla”. Uff, én is beszéltem.

  • Drágáim, elégedett vagyok, köszönöm!
   [bezus](#11240450): Köszi a linket, kedvem lenne ismét írni róla (vele, belőle…). 🙂
   Ha odázol, tedd odázójelbe!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s