Füstbement …


Enyhén szégyellem a címet, szegény költőzseni igen foroghat ismeretlen sírjában, hogy a jópofi utódka  (úgy értem, a létben és nem a költészetben) a poén kedvéért mire fel nem használja a metaforáját. Hogy az émelygést fokozzam, adhattam volna a Bagó búcsúáriája címet is. Mazochistáknak írok még: Szűd teljék meg az öröm füstjével…; Szívd, ki tudja meddig szívhatod! Most állj le, Laci, ha szeretnél még valaha olvasót!

A tervem valóban füstbement, aki a szike szövetembe hatolására gyúrt, annak várnia kell. Kénytelen vagyok elővenni egy mélyhűtött témát, amit csak a szívműtétem környékére gondoltam felvetni. Már több barátom megírta blogjában ennek okát: „pártunk és kormányunk” ez év nyarától véget vet az eddigi ön- és közveszélyes szabadosságnak, zárt közintézményben megtiltja a dohánytermékek élvezetét.

Na, nekem a legjobbkor jött, harminchat év masszív pöfékelés után hat hónapja tettem le végre a cigarettát. Akár ki is nyújthatnám gúnyosan a nyelvemet, bebee, ti is szoptok, ha nem tudnám a saját tapasztalatomból, mennyire fontos a füst a dohányos ember mindennapjaiban.

dohányzásÉn most már egészen jól vagyok, naponta csak ötször-hatszor halok bele a hiányába. Először a reggeli kávé mellől hiányzik, aztán az étkezések lekísérését kell másképpen megoldani. Ha meg alkoholos „ivadék” éri a számat…! Sör cigi nélkül olyan, mint… a Tisza-tó nádas nélkül. Kopasz!  Én konzervatív vagyok, kopaszon nem annyira finom! Részeg Szamár tegnapi indulatos „füstölgésére” megírtam, mekkora élmény volt számomra a szombat este. Focista barátaim ilyenkor a kocsmában tartják a harmadik félidőt, hogy megtépázott folyadékháztartásukat ismét optimalizálják. Persze hívnak engem is, ha már focizni nem tudok, itt még képes vagyok színvonalas teljesítményre. Absztinens Zoli barátom hoz-visz kocsival, ő teát szürcsölget egész este. (Szentté avatására már tettem intézkedést.) Ebben a kultúrkörnyezetben aztán alig várom, hogy valaki rágyújtson, s így én is részesedhetek csekélyke mértékben a füstmorzsákból, mint a piti sakál az oroszlán koncából. De mi lesz velem júliustól? Hol fogok én potyázni? Szamár biztosított, van helyem közöttük.

Most nem térek ki arra, amit a gyerekeimnek mindig elmondtam, hogy mekkora ostobaság a cigizés. Hogy tönkretette a cukorbajommal karöltve az érrendszeremet. Hogy hány középkategóriás autó ára oszlott szét a füsttel együtt a levegőben. Hogy nem vagyok szabad, mert nem hagy nyugtot, engedelmeskedni kell az átkozott ördögének! Hogy minden kezdő dohányos enyhe lelki sérülés, önértékelés-zavar miatt kezdi el. A másikhoz hasonlónak, a társaság részének, többnek, felnőttnek akar látszani. Az első slukk pedig mindenkinek szörnyű. A tüdő majd kiszakad, a szemek el kívánják hagyni üregüket. Amikor meg már rájön, hogy ezzel csak egy csordatagságot nyert, akkor már késő.

Akkor már az övé vagy, és csodálatos pillanatokat nyújt neked, a függőnek. Mivel az életed része, érzelmeidet, kapcsolataidat, sőt szellemi tevékenységedet is befolyásolja. Korábban például csak úgy tudtam szöveget alkotni, ha mellettem ott füstölgött a bűzrudacska. Most meg itt döglődöm! Mecsoda bejegyzést írnék én most cigivel a számban, te jó Isten!

Ahogy Radnóti: „féligszítt cigarettát érzek a számban a csókod íze helyett…”

Nekem volt szerencsém látni suhanckoromban Pilinszkyt, mikor beült a belvárosi presszóba, maga elé tett egy üres papírlapot, rendelt egy konyakot és rágyújtott. A staubot a körméig szívta, majd parazsát rögtön átültette egy újba. Dolgozott. A snapszból elég volt egy, de a parázs végig élt. Sokszor hetekig egy szót sem írt le, de láttam a küzdelmét a kifejezés tökéletességéért.

Ezért tiltakoztam én mindig a környezetem leszoktató buzgalmát tapasztalva. Én nem akarok leszokni, nem akarok megválni a szerelmemtől! Igaz, hogy gyűlölöm, de nem tudok élni nélküle!  Nekem a Petőfi toplistája a mérvadó: Élet – Szerelem – Szabadság, emelkedő értéksorrendben.

Aztán ez a hűséges és dacos szilárdság jól megbukott, mikor a szívműtétem előtt közvetlenül Szabó főorvos, a kiváló kezű szívsebész csendesen közölte, hogy ő az összeszottyadt koszorúereimet kicseréli ugyan átjárható vénákra, de ezeket villámgyorsan megeszi a dohányfüst. Ha nem tudom letenni, pazarlás lenne nekivágni. És ebben a pillanatban tudtam, hogy leszoktam. Mert ebben a pillanatban le AKARTAM szokni. „Te mocskos élet”, fontosabb vagy…! „Miért tudsz olyan édes lenni, mint a méz?”

Ha Örkény élne, bizonyára megírná egy egypercesben, hogy betiltották az alkoholfogyasztást is. (Nincs új a nap alatt.) Esténként tehát a kocsmákban pirospozsgás gyermekek írják házi feladataikat a limonádécsappal átellenben, közben légzőgyakorlatokat tartanak kihasználva a tiszta levegőt. Ezalatt az adófizetés megszűnésétől felszabadult, boldog szüleik egy-egy pohár 100 %-os narancslé elfogyasztásától nekibuzdulva néhány összetolt asztalon transzparenst festenek a kormány melletti szimpátiatüntetésre ezzel a felirattal: „Az ellenzék szokjon le!” A betűk vérmérséklet szerint cserélhetők.

12 thoughts on “Füstbement …

 1. El sem tudom képzelni az életemet cigaretta nélkül és a szórakozóhelyeken is nagyon fog hiányozni.
  Nagyjából minden szavaddal egyetértek.

  • Ó, épp most kellene egy jó módszer amivel megakadályozhatnám h legnagyobb fiam rászokjon a cigire, mert a koleszban már rágyújtott és nagyon jellemző rá h mindent megtesz h a társaság élbolyába kerüljön 😦

  • anyuss, szerintem esélytelen. Ha hajlamos a falka után menni, főleg ha kollégiumban lakik, nem hiszem, hogy meg tudod akadályozni. Persze beszélgethetsz vele, de … nem tudom. Én csak saját tapasztalatból tudok beszélni.

  • [anyuss](#11205187): Én kidolgoztam egy módszert, de nem volt szükség rá, így minősíteni sem tudom. Elhatároztam, hogy a nikotintól “megesett” csemetét leültetem egy nyugodt este beszélgetni, ketten elszívunk két dobozzal…(De jó lenne!) Hátha ő is úgy jár, mint én a sárgaborsó-főzelékkel. Az a kis takarítás meg megéri. 🙂

  • laciba59, engem megpróbált az édesapám leszoktatni úgy, hogy kényszerített egy szép napon a láncdohányzásra. A harmadik doboz elején úgy döntött, feladja, mert nagyon vígan szívtam egymás után a cigarettákat.
   Nem mondom, hogy nem voltam rosszul utána, de meg sem fordult a fejemben, hogy abbahagyjam.
   Persze ez mindenkinél másként működik, feltételezem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s