Coronarographia


Coronarographia – Időmértékes lejtésű, nemhiába latin szó: két pirrichius és egy daktilus.

Nagyon sok latin szó lefordítható latintudás nélkül. A korona, leginkább uralkodói fejre helyezett díszes fémabroncs egyértelmű, a graphia más hasonló összetételekből (pl. carto~) ismerős: rajzos ábrázolást jelent. Szó szerinti fordításban tehát KORONARAJZ.

Most már csak azt kell kinyomozni, hogy merre keressük a szervezetünkben a koronát. Nem, nem a gyökérkezelt fogak védősapkájára gondolok. A korona (coronaria) elnevezés a latinban metaforikus jelentést hordoz: valamit körülölel, mint az uralkodói ékszer. Azért nem egyértelmű, mert a magyar nyelv erre a szervrészre más metaforát használ, ami az ókorban például babérból fonva szintén a kiemelkedő dicsőség jelképe volt. A koszorúra gondoltam.

koszorúér

 Persze, hogy tudjátok, hogy a szívkoszorúérről okoskodtam, próbáltam egy kicsit körüljárni, ha már belülről nem könnyen átjárható. Ez az ér a fővérkör aortájából indulva körbefut a szív külső kerületén, és leágazásai látják el tápanyag- és oxigéndús vérrel a sosem pihenő szívizmot. A magyar elnevezés számomra azért képszerűbb, mert Jézus szenvedéstörténetének zilált töviskoszorúja annak lefutó nyúlványaival felsértve az Emberfia fájdalomtól torzult arcát szemlélteti a vér jelenlétét is. Aztán meg a temetői koszorúra asszociálva kijelenthetjük, hogy Magyarországon ez a fránya kis ér az egyik legfőbb halálok. Elzáródása, az infarktus tömegkatasztrófákkal felérő pusztítást okoz.

Összefoglalva tehát a coronarographia a szívkoszorúeret láthatóvá tévő vizsgálat. Nem non-invazív, tehát nem vértelen beavatkozás. Behatolnak közben a test belsejébe, konkrétan a szívbe. Szívkatéterezésnek szokták a köznyelvben nevezni. Már a hetvenes években édesanyámon is elvégezték, ma már a szívcentrumokban életmentő beavatkozásként is rutinból alkalmazzák.

 sztentA lényege az, hogy a combtő vagy az alkar verőerének megnyitásával egy vékony „drótot” tolnak a szívbe, aminek a képét egy monitoron látják. Ekkor kontrasztfolyadékot fecskendeznek a verőérbe, mely a szívbe jutva láthatóvá teszi az erekben áramló vért, illetve elzáródás esetén a pangást. Egyszerűbb szűkület esetén egy tágító ballont vagy stentet (fémhálóból készített henger) vezetnek föl a szűkülethez, amely ott kinyitva szabaddá teszi a véráram útját.

Elnézést a kedves olvasómtól, hogy az ismeretterjesztő szöveg egy kicsit hosszúra kerekedett, de ahogy az öreg obsitos huszárló masírozni kezd a kürtszóra, én is rögtön kihasználom a tanítási lehetőséget, még ha tudósabbak is vagytok, gyönyörűim!

A nyaki ultrahang lelete már a zsebben volt, de egy hét sürgős nyaralás következett Balatonvilágoson a családdal. Egy régi barátomnak van ott nyaralója, melyet egy jó tíz évvel ezelőtti panaszkodásom után ajánlott föl jelképes összegért, mikor megtudta az anyagi paramétereinket. Azóta is hálás szívvel megyünk hozzá. Most is jó volt ott, bár nyögvenyelősebb. Mindig azokat a hajnali órákat szerettem, amikor a család még aludt (11-ig), nem volt még meleg, kiültem a teraszra a teámmal és a könyvemmel, hallgattam a madarakat, élveztem a békét. Most meg közben erősen fuldokoltam. Erre persze – lásd Uramisten, mire megyünk ketten – azonnal rágyújtottam. Mivel ez sem segített, kísérletezni kezdtem, hogy vajon a vodka enyhíti-e jobban a légszomjot, avagy a konyak. A döntetlenben egyeztem meg, leöblítve őket némi hígító sörrel. Aztán szuszogtam tovább. Mikor a lányok lementek fürödni, bizony eljátszottam a gondolattal, hogy ünneprontás lenne-e, ha most szorítana rajtam egy végsőt a kaszás. Aztán az őrangyalom ismét kicsit meglegyezett, és éjjel már harsány jókedvvel Activityztünk.

Hazaérve elszántam magam, hogy újra célba vegyem a kardiológiát, mert éreztem, hogy sokáig ez az állapot nem húzható. Megtudtam, hogy a jó doktorom a szabadságát tölti, három hetet ismét várni kell. Ez tulajdonképpen kapóra jött, mert ebben az időszakban volt meghirdetve a szokásos táborom, melyet egy bakonyi kisközség elhagyott plébániáján szoktunk megtartani fiataloknak minden évben. Itt a családtagok valamint Csilla, Taki, Béla és Bubu barátaim segítségével nincs más feladatom, mint a tábor vezetése, a bevásárlás, a főzés és a mindennapi szellemi táplálékot nyújtó esti elmélkedés vezetése. No, ég és föld közötti kompolásról most aztán igen hitelesen tudtam beszélni, miközben néha kevés volt a bakonyi levegő! De mindenki szerint nagyon jól sikerült, a záró tábortűzi műsorban könnyezve énekeltem együtt a leányom által felkészített boldog gyerekekkel, és az utolsó ottani harangszónál bizony felkacsintottam a templomtoronyra köszönetképpen: Ezt is megcsináltuk!

Augusztus első napjaiban sikerült az egyeztetés is: 24-én reggel 7 órakor be kell vonulnom a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba. Nem reggelizhetek, a gyógyszereket sem kell bevenni. Előreláthatóan ott kell maradnom egy napot. Aznap vártak a munkahelyemre is alakuló értekezletre…

12 thoughts on “Coronarographia

 1. Milyen ismerős érzések, mennyivel élvezetesebb előadásban!
  (Az én szivemet ki is nyitották, de annak már 14 éve. Katéterezve meg 14 évesen, azaz 50 éve néztek.)
  Hozadék, aminek azóta is örülök: 16 éve nem gyújtok rá. Csak leszokni nem tudok.

  • Elkezdtelek olvasni és naponta várom az írásaidat.
   Az apukám 2007. május 20-án ment katéterezésre 25-én by-pass műtétet végeztek rajta. Idén lesz 64 éves. Kipp-kopp, vigyázzatok ti is magatokra. 🙂
   Jó lenne, ha tudna netezni, jókat adomázgatna veled a füredi hatlépcsős pacalját emlegetve.

  • Vodka vagy konyak? Első férjemnek Dr Búza kardiológus anno azt ajánlotta, ha jön a szorítás egy kupica konyak vagy valami jóféle pálinka. Druszám, Cserhalmi doktornő (sok könyvet publikált a szívről) kijózanított minket, hogy az bizony nem megoldás! Gábor billentyű összenövéssel és koszorúér szűkülettel született, 56-ban volt várandós az édesanyja és valószínű az akkori megrázkódtatások hatására lett beteg a baba. A hatvanas években, egy neves prof. Dr Lónyay megműtötte, harminc éves korában derült ki szívinfarktus után, hogy a műtét sikere nem volt 100%-os. Kiújult a baj, aorta stenosis. (A fent említett két orvos megsúgott neki valamit, amit én sosem tudhattam meg.) Szerencsére már nagyon jól tudják gyógyítani az időben elcsípett betegséget. Sok ismerősöm van, akinek a szívét műtötték, beültettek, tágítottak stb. mind nagyon jól van és teljes értékű életet él. Viszont mindannyian megtanultak vigyázni magukra. Remélem nem baj, hogy ilyen sokat írtam és bízom benne, hogy az iromány tartalma nem volt tapintatlan.

  • Elkezdtelek és igyekezlek végigolvasni. Jó itt lenni. Jó sokat írtál ily kicsiny idő alatt.
   Írj sokat.

   Bocs, de megtámadtalak ismeretlenül, ha gondolod jelölj vissza. :-)))

   Márti

  • Ani, minden szavadnak örülök!
   Junik, látogatásod nagyon megtisztel, itt és ott is örülök Neked. Képzeld, nekem mennyit kellene olvasnom visszamenőleg, hogy képben legyek veletek kapcsolatban. Téged először higgadt kommentjeid miatt lapoztalak föl. De jó…!

  • olvaslak (keresztül kasul)…és azon veszem észre magam kedvem volna beülni az iskolapadba (feltév ha Te ülnél fenn a katedrán
   …szorítok majd Neked “ama nagy napon”, hogy másnak ne legyen létjogosultsága szorítani. (már mint belsőleg 🙂

  • [ani](#11193521): Jaj kisjányom az illen tanult doktorasszonyokat mindég fenntartással kell kezelnyi, ládd-e az eccerűen nem leheccséges hogy a jóféle pájinka ne hasznána valamire!

  • [stali](#11194193): az is sokat lendít a beutaltak helyzetén. Véd és dacszövetség tekintetében főleg! 🙂

   Szép napot mára is mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s