Hogy kerültem ide? #4


Jól van, itthon vagyok! Itt sem működik minden tökéletesen. Este az olvasottságot számláló széljegyzeten minden cím mellett nulla állt, ma meg eltűntek korábbi bejegyzéseim tekintélyes (a százat alulról súroló) adatai. Felbosszantottam valami szervert?  Tojni rá, nem kiszavazó show ez. Az egy kicsit bosszant, hogy a szöveg mellé ügyetlenkedett képek elcsúsztak, felborult ezzel „tudatos szerkesztői koncepcióm”! Mi van, itt már életbe lépett az új médiatörvény? (Most válaszoltak a hibajelentő emailemre, hogy egy fejlesztés miatt egy-két funkciót visszavettek, hamarosan helyreállítanak mindent. Nyugtával dicsérjem a napot!)

Elindultam tehát a körorvoshoz. Szándékosan nem használtam a háziorvos kifejezést. Az én szókincsemben a házi jelző mindig az utánozhatatlan, különleges, nagyszerű szinonimájaként szerepelt. Házi kenyér, házi pálinka (hp – nem tévesztendő össze a hülye p..a értelmezéssel, netán a kibernetikai mamutcéggel), házi disznótoros (jaaj, hurka-kolbász-disznósajt-töpörtyűűű – még így fél lábon is elmegyek érte a világ végére is, csak üzenjetek), házi savanyúság, házi nyúl (őt más kontextusban szoktuk használni); mind-mind kívánatos részei az életnek. Na de az én doktor nénimre ez egyáltalán nem mondható el. Nem empirikusan persze, hiszen egyik focista haverom szerint ma is „finom falatnak számít, nyaminyami”. Tulajdonképpen eddig én is meg voltam elégedve vele: bármilyen kívánsággal fordultam hozzá, kezdeti tanácstalanság után mindig helyeselve teljesítette. (Bár a nejem őnagyságáról lehetne elmondani ugyanezt!)

Most például elég határozottan kijelentette – hiába, ő is öregszik – fulladási zavaraimat hallván, hogy nincs itt semmi tüdőgyulladás, csak egy agresszív vírus lehet a baj okozója, egy hétig ne menjek dolgozni. Kivételesen nem is esett nehezemre otthon maradni, mert egyre gyengébb lettem, úgy vettem a levegőt mint a Csillagok háborújában az a csúnya arctalan bácsi, akinek a nevét most nem kísérlem meg leírni, magyar hangja Verebes István. A legszörnyűbb az volt, hogy éjszaka nem tudtam aludni, mivel fekvő helyzetben végképp fuldokoltam, és gyötört a korábban sosem tapasztalt halálfélelem. Nagyböjt lévén hörögve imádkozgattam a sötétben a hajnali órákban, enyhe önelégültséggel gondolva arra, hogy kicsit a lányaim nyomába léphetek. Ők ugyanis nagy lelkek, például nagyböjti időszakban önként vállalt böjtjükben negyven napig lemondanak mindenféle édességről. A nagyobbik kezdte, később a kicsi – 18 éves – is csatlakozott hozzá, ő inkább esztétikai megfontolásból. Azért a szombati foci utáni kocsmázásra elvonszoltam magam, és büszkén üzentem 82 éves öreg barátomnak, a plébánosunknak, hogy működik a lelkület. A virágvasárnapi misén már nem voltam ott. A húsvéti ünnepekre még televásároltam a hűtőt, de mivel mellkasi fájdalmaim is voltak, utam ismét a rendelőbe vitt.

A doktornő most sem hallott semmit, mégis felvetette, hogy próbáljam meg a kardiológiát. Így aztán nagypénteken megjelentem a Szent István Kórház kardiológiai ambulanciáján, ahol már mindenki lázas hangulatban készült a közelgő ünnepnapokra. Magam is úgy gondolkodtam, hogy letudom gyorsan a vizsgálatot, s megnyugodva hazamegyek, ahol meghallgatom gyorsan valamelyik Bach-passiót. Az EKG-n túljutva beszólítottak, ahol a leletet néző kardiológusnak elnyúlt az arca.

-Uram, ön most azonnal befekszik az osztályra. Ön vagy átesett egy infarktuson vagy előtte van! Bármelyik pillanatban meghalhat!

Egyetlen dologtól ijedtem meg ekkor. Mi lesz a többiekkel otthon az ünnepek alatt nélkülem? Hogy saját felelősségre hazamentem-e, azt majd legközelebb…

Reklámok

2 thoughts on “Hogy kerültem ide? #4

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s