Kalapács


légkalapácsMa délelőtt József Attila Nem emel föl című versével és az azt elemző esszével szerettem volna dolgozni. A költőből utolsó alkotói korszakában kiszakadó bensőséges nyelvezetű és döbbenetes erejű kitárulkozás minden sora egy-egy segélykiáltás.

Most az enyém is az, mert fölöttünk a második emeleten a ritka rokonszenves fiatal házasok – barátaink – felújítják a lakásukat. Ahol lehet, ott a közfalakat is kibombázzák, nyilván az életteret növelendő. Üdvözlendő a szándék, a panellakás apró celláiban az ajtót is magára záró és a közösségi portálokon kétségbeesetten közösséget kereső mai városlakó kozmikus magányát kívánják elkerülni. Na, de a fejemen keresztül! Valami hipiszupi légkalapács órák óta alig másodperces szünetekkel bontja a falat és az idegrendszeremet. Képzeletem plazmatévéjén Karinthy Utazás a koponyám körül című műve rajzolódik ki, amint a fúró éppen lékeli a koponyát bele-belekapva picit a lágy szövetbe is. Na nem, ezt nem lehet! Ez már a huszonegyedik század! Hová bújjon itt egy EMBER?

Végre csönd.  Nem kell a stresszoldó narkó, a tabletta, az összekócolt neuronok hihetetlen gyorsan elrendeződnek, kisimulnak. Elég a csönd. A bántó hanghullámok fizikai fájdalma szempillantás alatt elillan.

Jaj, de a lelki „légkalapácsok”! Szeretteinktől egy megfontolatlanul kiejtett szó, egy rossz pillanatomban szeretetlenségnek érzékelt elutasító gesztus, tréfának szánt beszólás. Mennyi kicsinyes és ostoba vita, mely képes fekélyessé mérgezni kapcsolatokat. És ezek a lelki sebek milyen nehezen múlnak, ha egyáltalán múlnak! Okosabbat nem mondhatok, mint korunk lantosa, Pici bácsi: „Rozsdás szög van a szívemben, és a kalapács ott van a kezedben, a testem is fáj, a lelkem is fáj, jó lenne végre egy pici szünet már, kösz szépen, ez nem is olyan jó. …én téged akarlak, és semmi kalapács…”

Az utolsó két szóban, azt hiszem, megegyezhetünk…

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s