A bika #2


imagesMeg kell állapítanom, túl nyíltan és túlzott önreklámmal vágtam neki a blogírásnak, de a szakmai ártalom érthető: nehezen viselem, ha legalább húszan-huszonöten nem figyelnek rám. Persze, hogy az okos kommentálók serege ismerős, aki néven nevezi a jegyzetírót. Hogyan fogom így nem névtelen rohadékként megdönteni a keresztény Európát? Erre felelj, mélymagyar barátom! (Lásd január 19.) Nem tehetek róla, erről a jelzőről mindig a századvég kultikus filmipari műremeke ugrik be Mély torkok címmel. Azt már elértük, hogy a magyar melléknevet nem fokozzák üptre, erre itt a megkülönböztető szóösszetétel: mélymagyar. Akkor én azért is magasmagyar vagyok, blee…! Ez is alliterál, és ehhez süllyedni sem kell! Hagyjuk!

Elismerem, hogy a tegnapi mese végén túl nehéz feladatot adtam. Magam is nehezen döntenék. Hogyne lenne vonzó a győztes giliszta, kinek farka a földet veri, és henyélhet naphosszat; a lassú, de okos és nyilván szép leány, aki rájön a bibliai párhuzamra, hogy neki megváltót kell nevelnie; a marhák Brad Pittje, a fiatal bika? Az utóbbinál főleg a hátvakarás érdekel. A lelki rokonságom mégis az öreg bikával egyértelmű hajnali éneke miatt. Övé a költészet, övé az örök dal: Én, én, én, nincs a világon más férfi, csak én,…

És ehhez kapcsolódik régi alapviccem – minden férfiak alapvicce – melyet most megkísérlek kulturáltan felidézni: A hegytetőn három szarvasbika áll a szelet szimatolva. Érzik, hogy a völgyben tehenek legelésznek. Megszólal a fiatal bika:

– Rohanjunk le, és hágjuk meg mindet!

– Lesétálunk, és egyet akkurátusan megcsinálunk – felelte a középkorú.

– Majd följönnek, ha akarnak valamit – fordult el unottan kérődzve az öreg bika.

M. lányom befejezte OKTV-s nyelvtandolgozatát az igekötők sikertörténetéről. Hallatlanul izgalmas harminc oldal! Ha rajtam múlna, kötelező olvasmánnyá tenném. Most leszaladok a hegyről, hogy újra elolvassam! Miért?

Reklámok

2 thoughts on “A bika #2

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s